Пиво, вино, горілка. Через який час після свята можна сідати за кермо?

Зустрічі з друзями, сімейні свята та корпоративи важко відзначити без прийняття алкоголю. А якщо на зустріч приїхали на своєму автомобілі? Його доведеться залишити, поки водій повністю не протверезіє пише svitiv. Але іноді зручніше почекати, коли алкоголь завершить свою дію.

В експерименті взяли участь три співробітника

Двох чоловіків середньої статури ми попросили випити горілки (350 г) і пива (1,5 літра).

Дівчині запропонували пляшку сухого червоного вина з Італії (750 мл) — приблизно так і розподіляються алкогольні пристрасті серед більшості.

Рівень алкоголю вимірювали відкаліброваним аналізатором парів етанолу у видихуваному повітрі Alcotest 6810 — попросту кажучи, алкотестером, причому професійним, саме тим, яким співробітники ДАІ перевіряють водіїв.

Всіх пющих ми перевірили до експерименту : прилад показав 0,0, а значить, всі тверезі як скельце!

Наш тестер вимірював алкоголь в мг / л (показник того, скільки спирту виявляється в літрі видихається). Саме в такому режимі працюють міліцейські вимірювачі  . Але для зручності читачів ми перевели всі цифри в звичні промілі (зробити це нескладно, адже 1 проміля у крові відповідає приблизно 0,45 мг / л у видихуваному повітрі).

У Мережі можна знайти величезну кількість схем розрахунку виведення всілякого алкоголю з організму і навіть приблизних таблиць, за якими пропонується визначити, коли можна сідати за кермо. Покладатися на них не варто! Наш експеримент повністю спростував подібні розрахунки, хоча ми навмисне підібрали середньостатистичних піддослідних.

Відео з youtube

Пиво

Чоловік, 35 років, вага 74 кг, зріст 178 см.
Пиво міцністю 5,4 %, 1,5 л

Відразу після першого келиха пива алкотестер нарахував 0,62 проміля — це навіть більше, ніж у журналіста, що пив вино, хоча воно було в два рази міцніше пива!

Результат після другого келиха — 0,71 проміля, а от після третього — знову 0,62 проміле. Як пояснили нам наркологи, така цифра — результат того, що пиво дуже швидко починає виводитися з крові. При однакових параметрах (якщо п’є один і той же чоловік) воно вивітриться швидше вина та горілки.

Вже через годину на приладі виявилася цифра, з якої в Італії чоловіка пустили б за кермо — 0,48 проміле. Повністю вивітрилися з крові 1,5 літра пива тільки через 8 годин. А це означає, що, випивши ввечері з приятелями після роботи, з ранку наш кореспондент міг би вирушити на роботу за кермом!

Випито 1,5 літра пива  0,62 проміле
Через 1 годину              0,48 проміле
Через 3 години             0,31 проміле
Через 5 годин                0,2 проміле
Через 8 годин                   0 проміле

Вино

Жінка, 34 роки, вага 65 кг, зріст 178 см
Червоне сухе вино міцністю 12 %, 750 мл

Після першого келиха — вже 0,48 проміле!

За кермо не можна, хоча багато запевняють, що в Європі всі водять, випивши келих вина за обідом. Дійсно, в Бельгії, Німеччині, Італії та ще низці країн 0,5 проміле допустимі. Але не в нас! Після другого келиха прилад показав вже 0,68 проміле. Коли пляшка була допита, на панелі загорілася цифра, рівна 1,15 проміле. Цей результат говорить про те, що людина сильно п’яна, у неї порушені реакції, координація рухів. Повністю твереза ​​наша журналістка виявилася лише через 12 годин після «торжества ». У таблиці можна побачити динаміку виведення алкоголю. А значить, випивши напередодні ввечері, дівчина повинна була б вранці їхати на роботу на метро.

Випита пляшка вина   1,15 проміле
Через 1 годину             1,35 проміле
Через 3 години             0,75 проміле
Через 5 годин                 0,6 проміле
Через 8 годин                     0,2 проміле
Через 12 годин                  0 проміле

Горілка

Чоловік, 36 років, вага 86 кг, зріст 176 см
Горілка 40 %, 350 мл

Після першої чарки горілки алкотестер показав 0,8 проміле. А от після другого  виявилося всього 0,2 проміле. «Міцний алкоголь спочатку вступає в реакцію в шлунку, а потім вже всмоктується в кров», — прокоментував наше відкриття нарколог. Зате після третьої чарки, коли герой нашого експерименту випив в цілому 350 г горілки, прилад нарахував 2,75 проміле!

Міцний алкоголь вивівся з організму нашого журналіста так само, як вино з організму дівчини. Вже через 4 години залишилося 1,1 проміле, а через 8 годин — 0,6. Через 12 годин журналіст був тверезий.

Випито 350 г горілки       2,75 проміле
Через 1 годину                  2,75 проміле
Через 4 години                 1,1 проміле
Через 8:00                          0,6 проміле
Через 12 годин                    0 проміле

Віктор Травін, президент Колегії правового захисту автовласників:

— Я критично ставлюся до таблиць по витвережуванню. Навіть у однієї і тої ж людини, випиваючи одне і те ж кількість спиртного під однакову закуску, в той чи інший день процес виведення продуктів розпаду алкоголю з організму може зайняти різний час. Очевидно, що людям з унікальними організмами і метаболізмом на цей процес буде потрібно абсолютно різна кількість годин. На жаль, зараз у нашій країні за законом за кермо може сідати тільки людина, повністю впевнена у відсутності спиртного в крові. Але обчислити це за допомогою загальних формул — неможливе завдання. Я б радив автомобілістам, часто вживають міцні напої, купити дорогий якісний алкометр і рушати з місця лише після перевірки на ньому.

Володимир Потрібний, професор, д. м. н. :

— Швидкість виведення алкоголю з організму залежить від статі людини, його ваги, кількості з’їденої до цього їжі та індивідуального обміну речовин. У даному експерименті чоловік, що пив горілку, виявився тверезим досить швидко. Це можливо, якщо в цей день людина не обідала. У цьому випадку шлунок залишається порожнім, алкоголь в ньому не застоюється, проходить в кишечник, всмоктується в кров і швидко виводиться. Тобто людина відразу сп’яніє і швидко протверезіє. Якщо ж шлунок повний, алкоголь залишається в ньому разом з їжею, поки вона не перетравиться, людина може не п’яніти швидко, але цей стан триває довше.

Майте на увазі:

Прилад ДАІ аналізує видих повітря, а не кров! Це не один і той же показник. Буває, що в повітрі спирт визначається, а в крові його немає. Якщо взяти горілку в рот і виплюнути, у видихуваному повітрі алкоголь буде ще 20 хвилин. Якщо випити спиртовмісні ліки (валер’янку, корвалол), алкотестер покаже алкоголь у видихуваному повітрі, хоча в крові його не буде — спирт окислиться в шлунку і в кров не потрапить.

Допуск в 0,2-0,3 проміле потрібен не для того, щоб людина могла випити за кермом, а щоб уникнути похибки приладу і помилок, пов’язаних з обміном речовин у людей з аномально високим рівнем ендогенного  алкоголю.

Джерело