Науковці пояснили, до яких негативних наслідків може призвести здорове харчування

Більшість дієтологів, лікарів та експертів в області охорони здоров’я розповідають, що повністю виключати певні групи продуктів з раціону не варто. Хоч тепер ми можемо замінити одні продукти іншими, проте здорове харчування все ще має певне соціальне тавро.

Про це пишуть в Новое Время.

Сьогодні, незважаючи на негативну реакцію на «чисте харчування» в останні роки, багато людей продовжують дотримуватися дієти, вільної від глютену, рафінованого цукру, продуктів тваринного походження і всієї переробленої їжі.

Однак, дослідники Сюзанна М. Невін і Ленні Р. Вартанян вважають, що обмеження в здоровому харчуванні погіршують загалом людське соціальне сприйняття. Для цього науковці попросили добровольців прочитати про конкретного індивідуума, а потім оцінити його.

Вони виявили, що люди оцінювали когось більш негативно, якщо виявляли, що той був прихильником здорової їжі, в порівнянні з тим, чий раціон не згадувався. Ще більш негативно оцінювалися ті, кого характеризували як тих, що мають клінічний розлад харчової поведінки (нервова анорексія).

«Це дослідження дало докази припущенням, що прихильність здоровому харчуванню може давати несприятливі соціальні наслідки, і виявило, що цей ефект був особливо виражений, коли поведінка була описана найбільш екстремально», − зазначили дослідники.

Джерело